Exkurzia Transylvánia 2023
alebo GŠM po stopách Drakulu

V dňoch 17. – 19. októbra 2023 sa študenti od tercie až po maturitný ročník zúčastnili dejepisno-geografickej poznávacej exkurzie Transylvánia 2023. Z Moldavy nad Bodvou sme vyrazili autobusom skoro ráno o štvrtej. Po prekročení slovensko-maďarských a maďarsko-rumunských hraníc sa nám spolu s vychádzajúcim slnkom začala odkrývať magická Transylvánia, dnes najvyspelejšia a nepochybne aj najkrajšia časť Rumunska. Národnostne pestrá krajina sa po slovensky označuje aj ako Sedmohradsko, po nemecky Siebenbürgen či po maďarsky Erdély. Všetky názvy odkazujú buď ku krásnym horám alebo početným hradom. A presne toto všetko nás po ceste čakalo.

Hneď prvý deň sme dorazili do mesta Alba Iulia, ktoré bolo v 16. a 17. storočí hlavným mestom Transylvánie. Celé mesto je obohnané dokonalými hradbami s pôdorysom sedemcípej hviezdy. Opevnenie malo mesto chrániť obyvateľov pred tureckým nebezpečím. V meste sme si pozreli Korunovačnú katedrálu rumunských kráľov a staršiu Katedrálu sv. Michala, v ktorej je pochovaný Ján Huňady, otec Mateja Korvína, ale aj vodcovia protihabsburských stavovských povstaní Štefan Bočkai a Gabriel Betlen. Večer už patril prehliadke mesta Sibiu. Krásne mesto sa po nemecky volá Hermannstadt a nie je to náhoda, celé storočia bolo centrom transylvánskych Sasov. Námestia a uličky s domami s tzv. mačacími očami príjemne ukončili náš prvý deň práve v meste, kde sme boli celý čas ubytovaní.

Druhý a opäť krásny slnečný deň sme zo Sibiu vyrazili po stopách krvilačného Drakulu alias Vlada Tepeša. Začali sme prehliadkou bájneho hradu Bran, kde sa odohráva časť románu Brama Stokera. Expozícia nebola venovaná len jemu, ale aj členom rumunskej kráľovskej rodiny, ktorí dali hrad zrekonštruovať. Pod hradom sa to hmýrilo strašidelnými suvenírmi, no nás čakala ďalšia chuťovka – nádherné mesto Brašov s 250-tisíc obyvateľmi. Je doslova obklopené Karpatmi, preto je v zime ideálnym východiskom k lanovkám a lyžiarskym vlekom. Prehliadku mesta, o ktorého rozvoj sa opäť podpísali nemeckí Sasi (mesto volali Kronstadt), sme spojili s chutným obedom. V meste študovali aj viacerí významní Slováci, napríklad básnik Ivan Krasko. Večer sme sa presunuli do Karpát, aby sme si pri západe slnka pozreli romantický zámok Peleš, ktorý bol letným sídlom rumunských kráľov.

Tretí deň bol síce našim záverečným, ale program bol rovnako nabitý ako dni predtým. Po opustení nášho hotela v Sibiu sme prišli do údajne rodného mesta Vlada Tepeša alias Drakulu – do Sighişoary (Šegešváru). Mestečko zapísané v zozname UNESCO je celé postavené na kopci. Je známe farebnými domami a krivolakými uličkami. Nemohli sme vynechať Drakulov rodný dom, ale aj starý gotický kostol na Školskom kopci. Z hradieb bol nádherný výhľad na okolitú krajinu. Nasledoval posledná možnosť nakúpiť si drakulovské tričká a suveníry a ťahali sme domov. Teda nie tak celkom. Cestou sme sa zastavili v druhom najväčšom meste Rumunska a metropole Transylvánie – v Kluži s 320-tisíc obyvateľmi. Ak si myslíte, že ste o ňom ešte nepočuli, tak sa mýlite, známe je aj pod názvom Koložvár. Samozrejme, že sme sa tam najedli, no nemohli sme si nepozrieť veľkú gotickú katedrálu na námestí, rodný dom uhorského kráľa Mateja Korvína, jeho mohutnú sochu a priľahlé uličky, doslova každý podľa svojej chuti. Domov sme dorazili krátko po polnoci, plní spomienok na parádne strávený čas. Magická Transylvánia očarila.

...fotoalbum...

...späť...