Lyžiarsky výcvik, Ždiar, 28.2.2016 – 4.3.2016

28. 2. 2016 Nedeľa
Všetko sa to začalo to nedeľné, chladné ráno, keď sme sa my z VI.OA, V.OA, IV.OA a I.A zhromaždili pred bránami školy, vybozkávali sme svojich rodičov a vybrali sme sa na lyžiarsky výcvik do Ždiaru. Po dvojhodinovej ceste sme konečne dorazili na miesto. Ubytovali sme sa v nádhernom penzióne Kamzík.

Hneď po ubytovní sme sa pešo vybrali na svah Strachan. Tam sme sa lyžovali až takmer do „vyčerpania“. Začiatočníci sa pod dohľadom pána profesora Attresa naučili behom hodiny lyžovať. Pocítili radosť zo státia na lyžiach, taktiež prvé pády a prvé cesty dolu svahom.

Po návrate z lyžovačky a večeri sa konal prvý rozkaz č.1 na nasledujúci deň a rozdelenie lyžiarov do troch skupín. Následne sme si spoločne s pánom doktorom zaspievali a nakoniec nám pán profesor Attres zaspieval uspávanku o mackovi Uškovi.

29. 2. 2016 Pondelok
V nasledujúce ráno sme vstali podľa rozkazu o siedmej a vybrali sa na rozcvičku. Na raňajky nás očakávalo jedlo od výmyslu sveta, čiže švédske stoly. Po ôsmej sme autobusom vyrazili lyžovať do Bachledovej doliny. V Ski Bachledovej sme sa všetci prezuli do lyžiarok, nasadili si lyže a vyviezli sa lanovkou, ktorej cesta trvala približne 10min na svah. Tam sme sa potriedili do skupín a každý inštruktor si zobral svoju skupinu lyžiarov a zaúčal ich stále nové a dokonalejšie techniky lyžovania. Aj keď nám počasie neprialo, lyžovali sme ďalej s úsmevom.

Okolo jednej sme sa všetci zhromaždili v čajovni, aby sme sa usušili od dažďa. Neskôr sme sa vrátili autobusom späť do penziónu, kde sme sa prezliekli do suchých vecí. Potom nás čakal obed a po obede osobné voľno na oddych. Po večeri rozkaz, program a opäť sme si spoločne zaspievali a po pesničke na dobrú noc zaliezli do svojich postelí.

1.3. 2016 Utorok
Utorkový deň bol navlas rovnaký ako pondelkový. Ráno budíček, rozcvička, raňajky a opäť presunutie sa do Bachledovej doliny. Vonku nám krásne snežilo, podmienky na lyžovanie teda boli oveľa lepšie ako tie pondelkové, čo sme využili na poriadnu guľovačku. Po 6- hodinovom lyžovaní nasledoval obed, osobné voľno, večera, rozkaz a večerný program.

2. 3. 2016 Streda
Polovička lyžiarskeho za nami a ďalšia pred nami. Dnes náš čakal náročný a dlhý deň. Deň prebiehal podľa režimu, tj. ráno budíček, rozcvička, raňajky, lyžovanie v Bachledovej. Slnko krásne rozžiarilo prírodu a my sme tak mohli obdivovať krásy našej krajiny.

Deň pokračoval príchodom do penziónu, obedom, osobným voľnom, večerou ale pre zmenu po zotmení bolo večerné lyžovanie od 19:00 do 21:00 na Strachane. Ako jediní na svahu sme si to tam poriadne užili a večernú lyžovačku nám neprekazila ani zima. Rozkaz sa konal pod svahom na čerstvom vzduchu, kde sme každý držali jednu lyžu v ruke. O večernú zábavu sa nám postarali svojimi aktivitami naši spolužiaci.

3. 3. 2016 štvrtok
Predposledný deň nášho výcviku. Mnohí sklamaní, že to tak rýchlo ubehlo, iní zas natešení, že sa vrátia konečne domov. Začali sme zvyčajne ako každý deň budíčkom, rozcvičkou, raňajkami... posledná celodenná návšteva Bachledovej. Pri čajovni sa konali rôzne súťaže pre návštevníkov, ktorých sme sa zúčastnili aj my. Získali sme rôzne ocenenia, konalo sa aj kreslenie na tvár, čiže sme sa popri lyžovaní aj pobavili.

Počas voľna sme vytvárali každá trieda, poprípade jednotlivec, kresby, básničky, scénky o lyžiarskom. Ešte pred večerou nás čakala milá návšteva našej pani riaditeľky spolu s pani predsedkyňou školskej rady, ktoré s nami trávili jednu noc a nasledujúci deň. Po večeri nasledoval posledný rozkaz a vyhodnotenie našich prác, kde nám VI.OA pripravila scénku, I.A nakreslila obrázok, kde boli znázornení naši profesori v prírode, V.OA pripravila video dokumentáciu o lyžiarskom a IV.OA pripravila básničku aj s kresbou. Po vyhodnotení nám urobili program profesori. Čakalo nás aj menšie prekvapenie od profesorov - pizza.

4. 3. 2016 Piatok
Posledný deň nášho lyžiarskeho výcviku Budíček bol o 6:30 aby sme všetko stihli. Nekonala sa rozcvička, hneď sa išlo raňajkovať. Po raňajkách balenie sa a odovzdávanie izieb. Pred odchodom domov sme zašli ešte na tri hodinky do Bachledovej na posledné jazdy. Po príchode sme si dali posledný obed v penzióne, napakovali autobus lyžami, kuframi, lyžiarkami a vybrali sme sa domov. Vodič autobusu nám spríjemnil cestu komédiou Babovřesky a ku koncu ešte animovanou rozprávkou Oblačno, miestami fašírky II. Keď hodiny odbili pol šiestej opäťsme stáli pred bránami našej školy.

Napísala: Monika Moravanská
Spracovala: RNDr.Csilla Nagyová
Vedúci výcviku: Mgr.Ján Dringuš
Inštruktor: Mgr.Peter Attres

...späť...

... ďalšie fotografie budú vo fotoalbume