Finančná gramotnosť - prednášky

Dňa 21.3. 2016 sa pre žiakov V.OA a I.A uskutočnila prednáška ohľadom finančnej gramotnosti. Prišiel nám prednášať bývalý žiak našej školy, Peter Dlugoš. Aj napriek nedokončenej vysokej škole si splnil svoj sen vďaka chytrosti, inteligencii a usilovnosti. Tieto poznatky nezískal žiadnym šprtaním sa v knihách. Spočiatku sme nejavili nejaký veľký záujem no neskôr sa ukázalo, že táto prednáška nám dá niečo do života.
Dal nám zaujímavú úlohu, ktorá nás nadchla, nad ktorou asi polovica z nás nikdy nerozmýšľala a to „Čo by sme robili, keby sme vyhrali milión eur v lotérii". Predstavili sme mu svoje návrhy a dozvedeli sme, ako by takú situáciu riešil on. V druhej časti prednášky nám porozprával niečo o podnikaní a o svojich zážitkoch, ako on začínal už na základnej škole obchodovať s rožkami až po biznis, ktorý rozbieha práve teraz. Posledných pár minút sme debatovali o chybách v hospodárení s financiami, ani sme sa nenazdali a bol koniec hodiny a teda aj prednášky.

Streda, 23.3.2016, deň pred Veľkonočnými prázdninami. V stredy má trieda VI.OA prvú hodinu matematiku. Nebolo to nič zvláštne, keď im bolo povedané, že sa pôjde do „ružovej učebne.“ Do učebne však nevstúpila p.prof. Kövesiová (a vlastne aj áno, ale až v tesnom závese), ale bývalý žiak našej školy – Peter Dlugoš. To už sa sexta potešila, že asi nebude klasická hodina matematiky, a tak „počítanie“ odpadáva. Peter sa veľmi dobre vyzná vo financiách, investovaní či sporení a tak si pre nich pripravil prednášku na tému – finančná gramotnosť. Žiaci sa dozvedeli, že keď sa chcú mať na dôchodku naozaj fajn, mali by začať sporiť už od svojej 18-ky, do čoho sa oplatí najviac investovať a ešte oveľa viac. Na záver prednášky asi už len každý jeden z nich sníval o tom, ako sa vďaka cenným radám od pána Dlugoša stane v budúcnosti bohatým (a užije si dôchodok ako rakúski dôchodcovia).

...späť...

... fotografie z akcie