Exkurzia Tišňov - Brno

V dňoch 16. – 18. mája 2018 sa aktívni členovia eTwinning projektov zúčastnili série prírodovedných exkurzií v Brne a jeho okolí v Českej republike. Navštívili sme aj Gymnázium v Tišňove - partnerskom meste nášho mesta, kde sme spolu strávili jeden príjemný, hoci upršaný deň. Ale pekne po poriadku.

Ešte pred obedom sme po dlhej ceste autobusom konečne dorazili do Brna. Naša prvá zastávka bola venovaná prírodným vedám a matematike, tie nám veľmi atraktívnym spôsobom priblížila návšteva VIDA Science center. Okrem interaktívnych stanovíšť venovaných biológii, fyzike, chémii a geografii sme videli na "vlastné uši" science show venovanú zvuku. Na poschodí bola zaujímavá výstava matematických hlavolamov s názvom Geometry a nadšenci biológie mali možnosť byť svedkami pitvy oka.

Potom sme sa presunuli do neďalekého areálu Brnenského výstaviska, kde v týchto dňoch prebiehal veľtrh Veda, výskum, inovácie. Okrem prehliadky vystavovateľov sme sa zúčastnili panelovej diskusie venovanej moderným technológiám, s názvom Smart technológie vs. smart lidé - 1:0? Dvaja naši študenti mali možnosť previesť sa v modernom elektromobile Tesla a viacerí naši žiaci vyhrali zaujímavé ceny v súťažnej ankete istej telekomunikačnej spoločnosti. Deň sme ukončili večerou v peknom prostredí v penzióne Šafránkův mlyn, kde sme boli ubytovaní.

Vo štvrtok sme navštívili Tišňov, partnerské mesto Moldavy nad Bodvou. Učitelia a žiaci gymnázia nás milo privítali a pohostili. Pripravili nám zaujímavý program, napríklad nám umožnili navštíviť neďaleký kláštor Porta coeli, v mestskej športovej hale sme si spolu zahrali novú športovú hru (brennball), zúčastnili sme sa kvízu a krátkej prezentácie o Tišňove, previedli nás po ich škole a ukázali nám rôzne učebne. Bohužiaľ nám počasie neprialo, takže sme po obede aspoň nakukli na námestie v Tišňove. Následne sme navštívili neďaleký hrad Pernštejn, kde nás sprevádzala jedna zo študentiek. Po návrate do penziónu nás ešte čakala večerná grilovačka a tancovačka.

Posledný deň naša cesta viedla opäť do Brna, tentokrát sme navštívili výstavu Cosmos Discovery. Tu sme videli všetko, čo sa týka dobývania vesmíru, získali sme informácie o prvých kozmonautoch, o vesmírnych misiách, o raketách, o dôvodoch lietania do vesmíru. Zaujímavé boli exponáty, ktoré boli skutočne vo vesmíre, či reálne modely roverov, rakiet, satelitov, vesmírnej stanice MIR i rôzne druhy skafandrov, motorov a návratových modulov.

Posledná zastávka bola exkurzia biologického zamerania, keď sme v nádhernom zámku Lednice navštívili skleník - botanickú záhradu a prekrásny zámocký park. Po prechádzke rozvkitnutými záhradami sme nasadli do autobusu a cestovali domov, kam sme dorazili v neskorých nočných hodinách. Napriek dlhej ceste bol výlet do Čiech pozitívne hodnotený, študenti tak dostali zaslúženú odmenu za ich snaženie a úspechy, ktoré získali za realizáciu eTwinning projektov v poslednom odbobí.

... fotografie z výletu

...späť...