Protidrogový koncert - Schody do Seba

Žiaci Gymnázia v Moldave nad Bodvou sa 18.10. 2010 zúčastnili krátkeho koncertu s názvom Schody do Seba, ktorý mal byť výchovným koncertom určeným najmä pre „násťročných“, v sále Kultúrneho domu v Moldave nad Bodvou.

Hlavným aktérom celého predstavenia bol spevák skupiny Aya, Boris Lettrich, ktorý sa snažil žiakom porozprávať o téme, ktorá v súčasnej dobe sužuje mnohých ľudí – závislosť. Nehovoril však len o závislosti na drogách, ale aj o závislosti na cigaretách, alkohole, nesprávnych priateľoch a ničnerobení. Snažil sa poukázať na to, že proti takýmto problémom sa dá bojovať aj inak, ako len rôznymi liečebnými procesmi, ktoré sú mnohokrát neúčinné a ľudia sa po návrate z liečebného strediska vrátia opäť k svojim závislostiam a často dopadnú ešte horšie ako predtým. Myslel tým najmä lásku - či už lásku rodičov k svojim deťom, alebo našu lásku k iným ľuďom, alebo správnych priateľov, ktorí nás nebudú lákať na zlé, ale pomôžu nám sa od toho držať ďalej, alebo napríklad aj šport, ktorý dodáva človeku inú závislosť – hormón šťastia...

Podľa Borisa má každý človek na výber dve možnosti – stúpať hore alebo klesať dole. A v oboch prípadoch sú dva faktory, ktoré nás ovplyvňujú. Prvý faktor, ktorý si nemôžeme vybrať, sú naši rodičia. Na druhej strane, druhým faktorom, ktorý už ovplyvniť môžeme, sú naši priatelia. Veď, je len na nás, s akými ľuďmi sa budeme stýkať. Podľa môjho osobného názoru bol tento koncert skutočne poučný zaujímavým spôsobom. Rozhodne to neboli len nudné slová o tom, ako, načo a prečo nebrať drogy, nefajčiť a vyhýbať sa alkoholu.

Čo sa mi najviac páčilo na spôsobe prednášania, bolo ladné prepojenie hudby s rozprávaním životných príbehov a skúseností, okoreneným ľahkým humorom. Najmä veta: „ Trápny pokus o vtip číslo....“ pobavila nielen mňa, ale celú sálu. A hoci sa hovorí, že opakovaný vtip nie je vtipom, v tomto prípade to určite neplatilo.

Ďalšia zo spomínaných vecí, ktorým určite v najbližšej dobe venuje viac z nás, čo sa tohto koncertu zúčastnili, bola spomenutá stránka www.drogy-sos.sk jedného človeka, pána Vladimíra Schwandtnera, ktorá je venovaná práve tak vážnej téme, ako závislosť určite je. Pán Schwandtner bol kedysi sám závislý a po úspešnej liečbe sa rozhodol pomáhať ľuďom, ktorí skĺzli až na dno, rovnako ako on sám. Veľmi ma zaujal osud tohto pána, ktorý svojimi činmi pomohol už takmer stovke mladých ľudí.

Potom ma ešte zaujala spomenutá kniha, napísaná jednou dievčinou, ktorej pán Schwandtner pomohol, volá sa Tovar a už je dostupná aj v našich kníhkupectvách. Rozhodne si túto knihu prečítam, aby som sa dostala ešte o kúsok bližšie k tejto krutej, bolestivej no najmä veľmi reálnej téme, ktorá ma veľmi zaujíma. Určite by som každému odporučila či už tento koncert, alebo koncerty tomuto podobné, pretože hoci je ľudí bojujúcich proti rôznym závislostiam ešte stále málo, myslím, že čím viac sa my mladí zapojíme do boja proti závislostiam, tým je väčšia šanca, že raz tento krutý boj aj vyhráme.

...späť...